От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започнаха проверки в магазините и рибните пазари в цялата страна. Инспекторите проверяват от обекти за производство и добив до малките щандове.
"На първо място произхода на рибата. На всеки един етап на предлагане трябва да бъде съпроводена от документи“, обяснява Бистра Иванова от БАБХ.
Важно условие е също ледът изцяло да покрива прясната риба на щанда. Можем да определим, че една риба е прясна по очите, хрилете и люспите.
"Очите традиционно изглеждат чисти, изпъкнали, прозрачни без слуз, без секрети и без помътняване. Хрилете първоначално са бледорозови, след което започва естествено почервеняване в резултат от окисляване. Люспите са плътно прилепнали към тялото. И консистенцията много бързо се възстановява при натиск“, обяснява Иванова.
Освен документацията на продуктите при проверка се следи за хигиенното състояние на обекта, здравните книжки на персонала и дали служителите са минали обучени за рисковете от тази дейност. Според търговците пазарът за празничната трапеза вече е започнал. На рибните пазари цените варират от 10 лв./кг (за шаран) до 45 лв./кг (лефер).